Sunday, February 12, 2017

Ето защо фалират фирмите


Много е странно, когато слушам разни бизнесмени да говорят за развитие на икономиката, а в същото време се сърдят на всяко увеличение на минималната заплата. Икономиката не може да се развива, ако заплатите са под жизнения минимум. Обикновено казват, че първо фирмата трябва да заработи, пък после щяло да дойде повишението. Добре, ама при всички положения трудовите възнаграждения трябва да осигуряват някаква покупателна способност. Иначе шефът да запретва ръкави и да се прави на шеф само пред жена си. Или бих му предложила аз да съм шеф, а той да работи за мен безплатно. Едва ли ще е съгласен, защото големите приказки са само когато друг пролива пот срещу потупване по рамото.


Ще опитам да го кажа възможно най-просто. Всяка фирма произвежда продукт и той трябва да бъде продаден. Кой ще го вземе, ако хората не разполагат с пари, за да го купят? Като няма клиенти, фирмата фалира. Толкова ли е трудно да се проумее?


Частните работодатели не желаят да дават по-големи заплати, настройват се взаимно и става верижна реакция. После чакат някой да пазарува от фирмата им. Как ще стане, щом почти никой не получава нормално възнаграждение?

Мой познат има ресторант в "Младост". Нарича хората "стиснати", понеже не искали да ходят на заведение. В същото време персоналът работи за по 30лв надница. Как ще отидат на заведение, след като повечето работодатели са като него? С какво ще платят при такива трагични заплати? Или се надява само другите да плащат добри пари, пък той да мине между капките? То така и аз мога да се правя на бизнесдама. Ще наема хора и ще ги лъжа, че не работят качествено, за да не искат повишение на надниците. Честно ли е?


Ето защо фалират фирмите. Със своята стиснатост частните работодатели осакатяват населението откъм възможности за нормален живот и така прецакват собствения си бизнес. Човекът може да лъже, както е удобно, но животът следвa желязна логика и всяко действие има логично следствие.

1 comment:

  1. Искат роби гадовете, затова. Съсипваш здраве, проливаш не само пот, но понякога и кръв, а те ти казват, че си алчен, понеже не можеш да живееш с 460 лева. Защо те не живеят с толкова? Невъзможното е невъзможно, само думи не го оправят.

    ReplyDelete